U bent hier : Startpagina | Reisinformatie Madagascar

 Reisinformatie Madagascar


BELANGRIJKE REISINFORMATIE OVER MADAGASCAR


(Hand)bagage
Op uw ticket staat aangegeven hoeveel bagage u mag meenemen. Bij KLM/Air France is dat bijvoorbeeld 2 stuks à 23 kg plus 1 stuk handbagage van maximaal 12 kg. Bij andere airlines kunnen andere regels gelden. Indien u tijdens uw reis door Madagascar gebruik maakt van binnenlandse vluchten, dan gelden afwijkende regels voor uw bagagevrijdom.
Dit kan per reis verschillen, wij informeren u ruim voor vertrek.

Douane
Er gelden beperkende regels voor de invoer van bepaalde dierlijke producten, zoals melk en vlees, om de verspreiding van besmettelijke dierziekten tegen te houden. Producten en souvenirs van beschermde dier- (bijv. koraal) en plantensoorten (bijv. cactussen) mogen niet worden ingevoerd. Check op de website www.belastingdienst/douane wat u wel en niet mee terug mag nemen.

Taal
Op Madagascar spreekt men Malagassisch en Frans. In uw accommodaties spreekt een deel van het personeel Engels. Uw gids en chauffeur spreken ook Engels. De mensen op Madagascar doen erg hun best om met u te communiceren, er zal geen hinderlijke taalbarrière zijn.

Reisdocumenten
De algemene informatie die GoMadagascar verstrekt over benodigde reisdocumenten is gebaseerd op de Nederlandse nationaliteit. Mocht u of uw reispartner over een andere nationaliteit beschikken, neem dan contact op met uw ambassade of consulaat voor de juiste informatie.
Voor een bezoek aan Madagascar is een paspoort, dat tenminste 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is, verplicht. Daarnaast heeft u een visum nodig, dat u bij aankomst in Madagascar, op de luchthaven of aan de grens, kunt verkrijgen tegen contante betaling van 30 Euro per persoon.
Alle kinderen moeten over een eigen reisdocument beschikken. Voor alleenreizende (gescheiden) ouders met kind(eren) kunnen aanvullende grensformaliteiten gelden. Ouders die via Zuid-Afrika naar Madagascar reizen met minderjarige (< 18 jaar) kinderen, dienen bij binnenkomst in Zuid-Afrika een geboortecertificaat te overleggen. Lees meer:
https://mijnzuidafrika.nl/article/nieuws/geboorteakte-kinderen-mee-naar-zuid-afrika

Na boeking bent u zélf verantwoordelijk voor het in uw bezit hebben van de juiste reisdocumenten, benodigde aanvullende informatie en om te checken of deze ook bij vertrek van de reis nog actueel is.

Bewaar kopieën

Zorg dat u belangrijke telefoonnummers bij u heeft en bewaar kopieën van polissen, creditcards, reispapieren, etc. Zorg dat u de belangrijkste documenten (kopie paspoort etc.) ook online kunt vinden of kunt laten toesturen vanuit Nederland. Laat in het buitenland bij verlies of diefstal van waardevolle papieren de politie altijd proces verbaal opmaken.

Excursies
Excursies of andere diensten die GoMadagascar in het programma aanbiedt als onderdeel van de geboekte reis vallen onder haar aansprakelijkheid. Boekt u op de bestemming een excursie of andere dienst, dan aanvaardt GoMadagascar in het algemeen geen aansprakelijkheid.

Elektriciteit
De netspanning in Madagascar is 220 Volt. Stekkers en stopcontacten zijn volgens het Franse/internationale systeem, u heeft geen verloop nodig. In enkele safarilodes of –camps of tijdens een kampeersafari is er geen (permanente) elektriciteit. U kunt de batterij van uw camera echter wel op laten laden. Een reserve accu is altijd handig. Accu’s en Powerbanks mogen tijdens de vliegreis niet in de koffer, wel in uw handbagage.

Tijdzone

Het tijdsverschil met Madagascar bedraagt 1 uur in onze zomer en 2 uur in onze winter. In onze zomer is er geen tijdsverschil. Dus u zult geen last hebben van een  ‘jetlag’.

Valuta
Het officiële betaalmiddel in Zimbabwe is de Ariari.
10.000 Ariari is ongeveer € 2,50   Het grootste biljet is 20.000 Ariari.
Sommige accommodaties accepteren Credit Cards (Visa en Mastercard) maar niet overal.
Soms kunt u ook met euro’s betalen maar de koers is dan iets minder gunstig.
En zijn pinautomaten (ATM’s) maar ze doen het niet altijd. Visa Card werkt daar het best.
Op de luchthaven kunt u contant geld wisselen en aan het einde van de reis terug wisselen. Uw chauffeur kan u een wisselkantoor wijzen en u begeleiden.
Het is handig om wat contant geld in Euro’s mee te nemen in coupures van 50 maar ook wat van 20 en 10. Zo kunt u ook gepast betalen, bijvoorbeeld uw visum van 30 euro.
Check vóór u op reis gaat of uw creditcard/bankpas op uw bestemming wordt geaccepteerd. Deblokkeer uw bankpas voordat u vertrekt om deze buiten Europa te kunnen gebruiken.
Vóór u op reis gaat kunt u van ons advies krijgen. Veel is al vooraf betaald, de kosten voor maaltijden (voor zover niet inbegrepen in de reis), drankjes en fooien zijn niet hoog.

Fooien
Het geven van een fooi aan gidsen en hotelpersoneel is gebruikelijk maar niet verplicht. Geef alleen als u tevreden bent, geef wat u goeddunkt, maar overdrijf niet. De levensstandaard ligt in Madagascar aanzienlijk lager dan in Nederland, dus wat voor u een klein bedrag is, is in de ogen van de lokale bevolking soms een fortuin. Enkele richtlijnen zijn als volgt:
* Gids/ranger € 5 per persoon per dag
* Kruier (alleen in hotels) 2000 Ariari (€ 0,50) per bagagestuk
* Staff tip (in safarilodges, voor het personeel achter de schermen) 5000 Ariari (€ 1,25) per persoon per dag
* Kamermeisje (alleen in hotels) 4000 Ariary (€ 1,00) per dag
* Restaurants/bars 5 tot 10% van de rekening
Geef nooit geld aan bedelaars, ook niet aan kinderen. U stimuleert daarmee onbedoeld de exploitatie van kinderen. Uw gids/chauffeur zal het u ook afraden. Wilt u iets extra’s doen? Kijk dan naar iemand die zijn werk echt goed doet en geef die wat meer.

Mobiel netwerk/telefoons

In een groot aantal accommodaties is gratis WiFi beschikbaar voor gasten. Over het algemeen is de ontvangst voor mobiele telefoons redelijk goed.

Insecten en vaccinaties

In de droge gebieden zijn weinig muggen, in de regenwouden wel. Insecten worden door licht aangetrokken dus zorg ervoor dat het licht uitgeschakeld is als u uw kamer of tent verlaat. Muggen zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopkomst en worden het best bestreden met een muggenspray met DEET. Als er muggen zijn draagt ’s avonds sokken, gesloten schoenen, lange broeken en shirts of truien met lange mouwen en spuit uw enkels en polsen goed in met de muggenspray. Meestal is een klamboe in uw kamer aanwezig en de ‘ramen’ zijn meestal voorzien van muskietengaas.

Malaria
komt weinig voor op Madagascar en als het voorkomt dan is dat in de vochtige gebieden aan de oostkust en in het natte seizoen.  U kunt advies vragen bij de GGD, zij zullen u adviseren om pillen te gebruiken. Veel reizigers kiezen voor goede bescherming tegen muggen, een ‘selftest-kit’ en/of nemen pillen mee voor het geval dat. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. 
Een certificaat van inenting tegen gele koorts is niet verplicht, behalve wanneer u afkomstig bent uit een gebied/land waar gele koorts heerst. Een cholerastempel in uw medische paspoort is verplicht. Aanbevolen worden verder vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP.
Kijk voor meer informatie over gezondheidsadviezen op de site van de GGD, op www.lcr.nl en informeer bij uw huisarts of andere medische instantie.

Kraanwater
Kraanwater is niet geschikt als drinkwater, ook niet om uw tanden mee poetsen. Koop altijd flessenwater, dat is voldoende verkrijgbaar. Uw chauffeur zorgt dat er tijdens de reis altijd voldoende water in de auto is.

Eten en drinken
Madagascar is tot 1960 Frans geweest. Veel menu’s in restaurants zijn nog op de Franse keuken geïnspireerd. U kunt er heerlijk eten, zowel ‘Europees’ als meer ‘exotisch’ of desgewenst ‘spicy’. Er is prima bier en frisdranken zijn goed verkrijgbaar. De prijzen in de horeca zijn laag.
Van wijn weten de meeste Malegassisch niet veel. De wijn van het land zelf kan ik alleen maar afraden. Er is goede import uit Zuid-Afrika, Argentinië en Frankrijk maar let op: soms staat de rode in koelkast en de witte al heel lang in de warmte op een hoge plank. Er zijn ook restaurants waar ze het helemaal goed doen. Wilt u dineren met wijn? Vraag ruim voor u gaat eten welke wijn ze hebben, of u die mag zien en overleg even.  

Veiligheid
Zorg ervoor dat uw paspoort, vliegtickets, geld en andere waardevolle spullen veilig opgeborgen zijn in de kluis in uw kamer. Laat kostbare juwelen en horloges echter thuis. Met betrekking tot uw persoonlijke veiligheid kan gezegd worden dat deze goed is tijdens een georganiseerde reis. In sommige steden zijn er wijken waar u beter niet kunt komen of waar u ’s avonds niet moet lopen. Uw gids/chauffeur zal u begeleiden en adviseren. Als u zelfstandig op stap gaat, b.v. ’s avonds uit eten in Tana, Majunga of Diego, vraag dan lokaal advies voordat u vertrekt en neem altijd een taxi terug naar het hotel. In de steden komen diefstal en overvallen soms voor dus loop niet te opzichtig rond met uw camera of mobiele telefoon en neem niet veel contant geld mee als u in de steden een rondje gaat lopen. Blijf weg van openbare protesten en demonstraties. 

Verzekeringen
Een goede reisverzekering (met aanvulling op uw ziektekostenverzekering) is nodig. Daarnaast raden wij u ten zeerste aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Wij kunnen hierbij bemiddelen en werken samen met De Europeesche Verzekeringen.
Heeft u een doorlopende reisverzekering, zorg dan dat deze op werelddekking staat.
Mocht u al een doorlopende annuleringsverzekering hebben, checkt u dan het dekkingsbedrag van uw polis. De kans is aanwezig dat de reissom het dekkingsbedrag overstijgt, u kunt de overwaarde dan bijverzekeren. Vraag eventueel ons advies

Cultuur en gebruiken

De stedelijke gebieden zijn beïnvloed door de westerse samenleving. Buiten de steden leeft de bevolking vaak nog zeer traditioneel als in een ‘land van ooit’.
Er is armoede maar gelukkig weinig ondervoeding doordat het land vruchtbaar is en de bergen voor water zorgen. In de meer afgelegen gebieden komt u meer in aanraking met de cultuur en tradities van de verschillende bevolkingsgroepen. Het gebruikelijke respect dient in acht te worden genomen. De bevolking van Madagascar is heel vriendelijk, ook naar buitenlanders.

Fotografie
Veel mensen vinden het niet erg of zelfs leuk om te worden gefotografeerd. Vraag wel eerst toestemming, zeker als u mensen dichtbij fotografeert. Meestal wordt er niet om geld gevraagd maar een klein bedrag achteraf wordt wel op prijs gesteld.
Op vliegvelden mag u niet fotograferen. Neem ook niet zomaar foto’s van mensen in uniform, de regels hierover zijn onduidelijk maar er is veel corruptie. Ook (juist) mensen in uniform zoeken soms een reden om u wat te laten betalen.

Reisperiode
Madagascar heeft een heerlijk subtropisch klimaat.
Het reisseizoen begint in maart en eindigt in november.
December t/m medio maart is het erg heet en regentijd, veel wegen zijn onbegaanbaar.
Aan de kusten is het van maart t/m november heerlijk.
In het westen is van maart tot november droog, in de bergen en de tropisch regenwoud zones aan de oostkant kan altijd een bui vallen
April en mei is er, na de regentijd, in een groot deel van het land veel groen.
Juni kan in het binnenland en vooral in de bergen fris zijn.
Juli en augustus is het prima reisweer, niet te heet om te wandelen. Het lage ochtend en avondlicht maakt het landschap rood en fotogeniek.
September tot november is het voorjaar, de vogels zijn extra actief en het kan in het binnenland vanaf eind oktober al flink warm worden.

Alle informatie hierboven is zorgvuldig samengesteld maar onder voorbehoud van wijzingen.

Wilt u meer weten?  Vraag het ons.

Voor uw vertrek krijgt u van ons altijd een update. Het is ons streven dat u goed geïnformeerd en zonder zorgen op reis gaat.